karamel snite
27.02.2024 Deserti

Karamel štanglice

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Karamel štanglice
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 80 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za koru:
* 200 ml jogurta
* 1 čaša od 200 ml šećera
* 1 čaša od 200 ml brašna
* 100 ml ulja
* 1 kašika kakaoa
* 1/2 kašičice sode bikarbone
Za fil:
* 150 g šećera
* 150 ml slatke pavlake
* 1 kašika vode
* 15 g putera
* prstohvat soli
* 250 g putera
* 100 g mlevenih lešnika
* 100 g mlevenog keksa

Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti jogurt sa brašnom, šećerom, uljem, kakaom i sodom bikarbonom u kompaktnu smesu. Četvrtasti kalup dimenzija 20×20 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
2. Za pripremu fila, u šerpici sjediniti šećer i vodu, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer ne karamelizuje. Izmaći s ringle, pa dodati puter i mešati dok se ne otopi. Sipati vruću slatku pavlaku i malo soli, pa nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi oko 5 minuta dok se smesa ne zgusne.
3. Omekšani puter penasto umutiti mikserom, dodati karamel krem i nastaviti mućenje dok se sastojci ne povežu. Na kraju umešati mlevene lešnike i keks.
4. Preko ohlađene kore u kalupu naneti fil od karamela i poravnati.

Savet: Šećer obavezno topite na umerenoj temperaturi da ne bi zagoreo.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category