Specijaliteti od rečne ribe

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Ukusni delikatesi od ribe, pripremljeni po tradicionalnim receptima, odličan su izbor za početak leta.

Jela od rečne ribe

Pastrmka na vodeničarski način iz Kraljeva

(za 2 osobe; mrsno jelo; priprema: 20 min.; pečenje: 40 min.)

Sastojci:
* 2 pastrmke po 300 g
* 150 g kukuruznog brašna
* 100 g kajmaka
* 400 g krompira
* 1 glavica crvenog luka
* 2 kašike jabukovog sirćeta
* 30 ml maslinovog ulja
* 1 limun
* biber
* ulje
* so

Priprema:
1. Pastrmke očistiti i posoliti, pa uvaljati u kukuruzno brašno.
2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i premazati uljem, pa poslagati u nju pripremljene pastrmke.
3. Pomoću kašike, na pastrmke naneti domaći kajmak. Tepsiju staviti u rernu, prethodno zagrejanu na 200 °C, te peći pastrmke dok ne porumene.
4. Dok se pastrmke peku pripremiti prilog. Krompir oprati, pa zajedno s ljuskom obariti u vodu. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti i iseći na kolutove.
5. Crveni luk očistiti i iseći na rebarca pa sjediniti s krompirom. Dodati jabukovo sirće, maslinovo ulje, i začine po ukusu, te promešati.
6. Pečene pastrmke poprskati maslinovim uljem i poslužiti uz prilog od krompira.

Savet: Za pripremu jela koristite domaći, nikako industrijski kajmak!

ISPROBAJTE I…

PAPRIKAŠ OD ŠARANA

Riblja čorba iz Slankamena

(za 4 osobe; posno jelo; priprema: 50 min.)

Sastojci:
* 1 kg rečne ribe (šaran, som, kečiga, amur)
* 2 glavice crnog luka
* 50 ml ulja
* 1 kašika brašna
* 150 ml soka od paradajza
* 1 suva ljuta paprika
* 1 kašika mlevene paprike
* 2,2 l vode
* biber
* so

ISPROBAJTE I…

JEDNOSTAVNU RIBLJU ČORBU

Priprema:
1. Ribu očistiti i iseći na krupnije komade.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice. Ubaciti ga u dublji lonac, pa sipati ulje i 2 dl vode, te dinstati na umerenoj temperaturi dok luk ne postane staklast a suvišna tečnost uvri.
3. Pred kraj dinstanja lonac izmaći s ringle pa dodati brašno i mlevenu papriku te dobro izmešati da ne ostanu grudvice.
4. Sipati 2 l vode i kuvati dok ne porključa. Potom dodati sok od paradajza, malo soli, bibera, i suvu ljutu papriku. Nastaviti kuvanje dok čorba po drugi put ne proključa.
5. Potom ubaciti ribu i kuvati još 20 minuta. Tokom kuvanja čorbu ne mešati da se riba ne bi raspala.

Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category