26.01.2022 Deserti

Aromatične krofne

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 90 min.

Sastojci:
* 650 g mekog brašna
* 25 g svežeg kvasca
* 1/2 praška za pecivo
* 1/2 vanil-šećera
* 3 žumanceta
* 40 g šećera
* 250 ml mleka
* 35 g putera
* 50 g pavlake
* 1 kašika ruma
* rendana korica limuna
* malo soli
* ulje za prženje
* šećer u prahu za posipanje

Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Dobro izmešati da ne ostanu grudvice pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli. Dodati nadošli kvasac, preostali šećer, prašak za pecivo, vanil-šećer, žumanca, otopljeni puter, pavlaku, rum i rendanu koricu limuna. Dobro izmešati pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Umešeno testo ostaviti da nadođe oko 60 minuta.
3. Od nadošlog testa oblikovati kuglice veličine kajsije i ostaviti ih da se udvostruče.
4. U šerpi zagrejati ulje i spuštati u njega krofne gornjom stranom okrenutom nadole. Pržiti ih najpre sa jedne a potom i sa druge strane dok ne porumene. Pržene krofne posuti šećerom u prahu.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category