crno beli krem kolac
12.10.2022 Deserti

Crno-beli krem kolač

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 25 min.
mirovanje: 120 min.

Sastojci:
Za koru:
* 3 jajeta
* 140 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 75 ml mleka
* 75 ml ulja
* 170 g brašna
* 30 g kakaoa
* 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
* 1 l mleka
* 150 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 60 g gustina
* 2 jajeta
* 100 g putera

Priprema:
1. Za pripremu kore, umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodati žumanca, jedno po jedno, a zatim sipati mleko i ulje. Na kraju umešati prosejano brašno, kakao i puding. Promešati da se sastojci sjedine. Smesu prebaciti u kalup dimenzija 18×20 cm koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi u kalupu.
2. Obeležiti rupice na ohlađenom biskvitu uz pomoć okruglog nastavka za špric. Izdubiti ih pomoću noža, pa izdubljene delove izmrviti i ostaviti po strani.
3. Za pripremu fila u 250 ml mleka razmutiti gustin, jaja i 2 kašike šećera. Zagrejati preostalo mleka s vanil-šećerom i ostatkom šećera. Kad mleko provri, umešati u njega smesu od žumanaca i kuvati nekoliko minuta uz neprekidno mešanje dok se krema ne zgusne. Izmaći s ringle i dodati puter, pa nastaviti mešanje dok se puter ne otopi.
4. Topli fil sipati preko biskvita, tako da se popune sve rupice. Odozgo posuti izmrvljenim biskvitom. Kolač ostaviti da se ohladi.

Svetlana Belić

Bakini slatkiši

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category