egipat torta
26.08.2022 Deserti

Egipat torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
mirovanje: 2 sata

Sastojci:
Za kore:
* 12 belanaca
* 12 kašika šećera
* 240 g mlevenih pečenih lešnika
* 3 ravne kašike brašna
Za prvi fil:
* 1 l mleka
* 12 žumanaca
* 12 kašika šećera
* 5 kašika brašna
* 5 kašika gustina
* 2 vanil-šećera
* 250 g putera
Za drugi fil:
* 500 ml slatke pavlake
* 300 g krokanta od lešnika
Za krokant od lešnika:
* 200 g šećera
* 200 g pečenih lešnika

Priprema:
1. Za pripremu jedne kore umutiti 4 belanceta u čvrst šam postepeno dodajući 4 kašike šećera. Dodavati 4 žumanceta (jedno po jedno) neprekidno muteći mikserom. Na kraju varjačom umešati 80 g pečenih mlevenih lešnika i 1 ravnu kašiku brašna. Smesu sipati u okrugli kalup prečnika 26 cm koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Koru peći na 180°C oko 20 minuta. Na isti način od preostalog materijala napraviti još dve kore.
2. Za pripremu prvog fila žumanca umutiti sa šećerom i vanil-šećerom. Dodati gustin i brašno, pa sve razmutiti u 200 ml hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati do ključanja, pa sipati u njega umućenu smesu i kuvati dok se ne zgusne. U prohlađenu kremu dodati puter i izmiksati.
3. Napraviti krokant od lešnika. Otopiti 200 g šećera na umerenoj temperaturi da se karamelizuje, pa dodati cele pečene lešnike. Promešati i preručiti na nauljeni tanjir. Ostaviti da se ohladi, a zatim usitniti u blenderu.
4. Umutiti slatku pavlaku u šlag i umešati 300 g usitnjenog krokanta.
5. Kore filovati prvo žutim, a zatim belim filom i naslagati ih jednu preko druge. Na kraju celu tortu premazati žutim filom i dekorisati po želji.

Svetlana Belić

Bakini slatkiši

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category