13.04.2022 Deserti

Kokos rolat s lešnicima i čokoladom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Za 6 osoba
Za koru:
* 8 belanaca
* 100 g šećera
* 50 ml ulja
* 30 g gustina
* 100 g kokosovog brašna
* 6 g praška za pecivo
Za fil:
* 600 ml mleka
* 8 žumanaca
* 50 g gustina
* 50 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 130 g putera
* 50 g čokolade za kuvanje
* 100 g pečenih mlevenih lešnika
* 100 g mlevenog keksa
* 4 kašike mleka
* 50 g bele čokolade

Priprema: 60 min.
Pečenje: 12 min.

1 Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
2 Posebno sjediniti gustin, kokosovo brašno i prašak za pecivo pa varjačom umešati u smesu.
3 Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i preručiti u njega smesu. Poravnati je špatulom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 12 minuta. Pečenu koru zajedno s papirom urolati.
4 U šerpu sipati 400 ml mleka i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti žumanca, šećer, vanil-šećer i gustin, pa sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
5 U ohlađeni krem dodati penasto umućeni puter i izmiksati. Dobijenu smesu podeliti na tri dela. U prvi deo dodati otopljenu čokoladu za kuvanje i mlevene lešnike, u drugi deo 4 kašike mleka i mleveni keks, a u treći deo otopljenu belu čokoladu.
6 Koru razviti i premazati je čokoladnim filom, te ostaviti nakratko u zamrzivač da se fil stegne. Preko čokoladnog fila naneti fil od keksa, te sve zajedno urolati. Rolat ostaviti da odstoji na hladnom.
7 Nakon što se rolat stegne premazati ga filom s belom čokoladom i dekorisati po želji.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category