krem torta
09.06.2022 Deserti

Krem torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 80 min.
pečenje: 30 min.

Sastojci:
Za kore:
* 12 belanaca
* 12 kašika šećera
* 8 kašika mlevenih oraha
* 2 kašike prezle
Za fil I:
* 12 žumanaca
* 12 kašika šećera
* 100 g mlečne čokolade
Za fil II:
* 7 dl mleka
* 100 g gustina
* 3 kašike šećera
* 2 vanil-šećera
* 300 g mlevenog keksa
* 100 g mlevenih oraha
Za fil III:
* 250 g putera
* 125 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
* 300 g šlaga
* 3 dl mleka

Priprema:
Kore:
1. Umutiti 6 belanaca u čvrst šam postepeno dodajući 6 kašike šećera.
2. Potom varjačom umešati 4 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku prezle.
3. Okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje pa izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°S oko 15 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

Fil I:
1. Umutiti žumanca sa šećerom pa kuvati na pari neprekidno mešajući dok se ne dobije gust fil.
2. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
Fil II:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i vanil-šećer te kuvati dok ne proključa.
2. U preostalom mleku razmutiti gustin, pa sipati u ključalo mleko. Nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
3. Izmaći s ringle, a zatim umešati mlevene orahe i keks.

Fil III:
1. Puter penasto umutiti sa šećerom u prahu.
Finalni postupak:
1. Čokoladni fil sjediniti s filom od putera i izmiksati.
2. Dodati fil od keksa i oraha pa dobro izmešati.
3. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati polovinom fila. Prekriti drugom korom te naneti preostali fil i poravnati.
4. Filovanu tortu ostaviti u frižider da se stegne.
5. Šlag umutiti s hladnim mlekom i njime dekorisati tortu.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category