ledeni vetar sa cokoladom
08.02.2023 Deserti

Ledeni vetar s čokoladom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 16 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 90 min.

Sastojci:
Za kore:
* 9 belanaca
* 300 g šećera
* 1 kašika sirćeta
* 1 kašičica putera
Za fil I:
* 9 žumanaca
* 5 kašika šećera
* 2 vanil-šećera
* 3 kašike brašna
* 2 kašike gustina
* 250 ml mleka
* 100 g čokolade zakuvanje
* 250 ml putera
Za fil II:
* 350 ml slatke pavlake
* 50 g čokolade
* 50 g pečenih seckanih lešnika
Za dekoraciju:
* 2 krem šlaga od čokolade
* 200 ml mleka

Priprema:
1. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer i kašiku sirćeta. Pleh obložiti papirom za pečenje i premazati puterom. Izliti u njega smesu za koru i poravnati je.
2. Peći u zagrejanoj rerni na 150°C oko 90 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava na dodir. Ohlađenu koru uzdužno preseći na tri dela.
3. Za pripremu fila I umutiti žumanca, šećer, vanil-šećer, mleko, brašno i gustin. Smesu preručiti u šerpu i kuvati neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne. U vruć fil dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. U ohlađe fil dodati omekšani puter i izmiksati.
4. Za pripremu fila II slatku pavlaku umutiti je u čvrst šlag, pa dodati krupno rendanu čokoladu i lešnike, te polako promešati.
5. Prvu koru premazati 1/2 fil
a I, preko njega naneti 1/2 fila II i preklopiti drugom korom. Postupak filovanja ponoviti još jednom. Gornju koru premazati šlagom od čokolade.

 

 

Dragana Stanišin

Bakini slatkiši

Zoran Stanišin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category