18.03.2022 Deserti

Penasta karamel torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje:
60 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za koru:
* 3 jajeta
* 3 kašike šećera
* 2 kašike brašna
* 1 ravna kašika kakaoa
* 1 kašika ulja
Za karamel sos:
* 200 g šećera
* 125 ml slatke pavlake
* 60 g putera
Za fil:
* 400 ml slatke pavlake
* 250 g neslanog krem sira
* 15 g želatina u prahu
Za dekoraciju:
*
čokoladni trouglići

Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance i na kraju umešati prosejano brašno i kakao. Smesu sipati u okrugli kalup prečnika 24 cm, prethodno obložen papirom za pečenje. Koru peći na 180°C oko 20 minuta.
2. Za pripremu karamel sosa u šerpici karamelizovati šećer. Dodati puter pa kad se istopi umešati slatku pavlaku i sve zajedno kratko prokuvati.
3. Za pripremu fila želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Na umerenoj temperaturi ga istopiti. Sjediniti krem sir, karamel sos i prohlađeni želatin, treba da budu iste temperature. Na kraju umešati umućenu slatku pavlaku i sve zajedno kratko izmiksati.
4. Kalup za tortu obložiti acetatnom folijom i staviti u njega ohlađenu koru. Preko nje sipati pripremljeni fil i izravnati. Odvojiti malo fila i sipati u dresir džak sa širokim otvorom pa dekorisati tortu.
5. Rastopiti čokoladu na umerenoj temperaturi i izliti je preko papira za pečenje u tankom sloju. Pre nego što se čokolada sasvim stegne, iseći je na trouglove. Ostaviti ih nakratko u frižideru a zatim njima dekorisati tortu.

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category