24.01.2022 Deserti

Rolat s mlevenim keksom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 15 min.

Sastojci:
za kore:
• 6 jaja
• 6 kašika šećera
• 3 kašike ulja
• 3 kašike brašna
• 3 kašike gustina
• 3 kašike kakaoa
Za fil:
• 400 g kisele pavlake
• 125 g namaznog margarina
• 100 g šećera u prahu
• 200 ml slatke pavlake
• 200 g mlevenog keksa

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti brašno, gustin i kakao, pa dodati u smesu od jaja i polako promešati da se sastojci povežu.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Pečenu koru zajedno s papirom urolati i ostaviti da se ohladi.
4. Posebno pripremiti fil. Umutiti namazni margarin sa šećerom u prahu pa dodati kiselu pavlaku i dobro izmešati.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag te dodati u smesu za fil i polako promešati. Zatim dodati mleveni keks i mešati lopaticom dok se ne dobije ujednačena smesa za filovanje rolata.
6. Ohlađenu koru odviti, premazati je polovinom fila pa urolati. Rolat preneti na tacnu i premazati ga ostatkom fila. Ostaviti na hladnom da se stegne.

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category