sah stanglice
23.10.2022 Deserti

Šah štanglice

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
* 125 g putera
* 125 šećera
* 2 jajeta
* 100 g brašna
* 50 g mlevenih badema
* 1 kašičica praška za pecivo
* 2 kašike mleka
* 1 kašičica kakaoa
* pekmez od kajsija po potrebi
Za dekoraciju:
* 150 g bele čokolade
* 2 kašike ulja
* 50 g kokosa

Priprema:
1. Umutiti penasto puter sa šećerom. Dodati jaja i kratko izmiksati. Na kraju umešati prosejano brašno s praškom za pecivo, dodati mlevene blanširane bademe i malo mleka. Mutiti dok se ne dobije ujednačena smesa.
2. Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo umešati kašičicu kakaoa.
Pripremiti manji kalup dimenzija 25×15 cm, obložiti ga papirom za pečenje i po sredini od papira napraviti pregradu. U jednu polovinu kalupa sipati žutu smesu, a u drugu polovinu tamnu smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
3. Pečene kore ostaviti da se ohlade, pa ih poravnati oštrim nožem. Od svake kore iseći 4 trake. Izdvojiti četiri trake (dve žute i dve braon) i od njih oblikovati jedan rolat – u donji red složiti žutu i braon traku te ih prilepiti pekmezom, preko njih naneti sloj pekmeza i odozgo postaviti braon i žutu traku. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jedan rolat. Rolate zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider da se stegnu.
4. Za pripremu glazure otopiti na pari belu čokoladu s malo ulja i preliti je preko stegnutih rolata. Posuti kokosom i iseći na šnite.

Svetlana Belić

Bakini slatkiši

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category