torta s makom i visnjama
27.08.2022 Deserti

Torta s makom i višanjama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 50 min.

Sastojci:
Za koru:
* 2 jajeta
* 100 g šećera
* 100 g brašna
* 100 g mlevenog maka
* 100 g otopljenog putera
* 100 ml mleka
* 1 kašičica praška za pecivo
* rendana korica limuna
Za fil:
* 300 g višanja bez koštica
* 350 g maskarpone sira
* 70 g šećera
* 10 g želatina u prahu
Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake
* 50 g šećera u prahu
* malo soka od višanja

Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati istopljeni puter, malo rendane korice limuna, prosejano brašno s praškom za pecivo i na kraju umešati mleveni mak. Okrugli kalup prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 160°C oko 50 minuta.
2. Pečenu koru izvaditi iz kalupa, postaviti je na rešetkastu površinu i ostaviti da se potpuno ohladi. Zatim je poprečno preseći napola da bi se dobile dve kore.
3. Za pripremu fila želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i i ostaviti da nabubri. Otopiti ga na umerenoj temperaturi i ostaviti da se prohladi. Umutiti maskarpone sir sa šećerom u prahu. Izdvojiti dve kašike krema i sjediniti s prohlađenim želatinom, pa sve zajedno umešati u preostali krem. Dodati oceđene višnje i promešati.
4. Prvu koru staviti na ravan tanjir i premazati je pripremljenim filom. Odozgo staviti drugu koru i blago pritisnuti. Tortu dobro rashladiti u frižideru.
5. Slatku pavlkau umutiti sa šećerom u prahu u čvrst šlag, pred kraj mućenja sipati malo soka od višanja da bi se dobila roze boja. Ohlađenu tortu premazati šlagom i ukrasiti je po želji.

Svetlana Belić

Bakini slatkiši

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category