vanil kolac bez pecenja
03.04.2024 Deserti

Vanil-kolač bez pečenja

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Kremasti kolači
Vanil-kolač bez pečenja
Priprema: 40 min.
Mrsno jelo

Sastojci:
Za koru:
* 200 g piškota
* 100 g jafa keksa
* 100 g čokolade
* 2 kašike šećera
* 150 g margarina
* 200 ml mleka
* 1 manja mandarina
Za fil:
* 500 ml mleka
* 2 pudinga s ukusom vanile
* 6 kašika šećera
* 200 g margarina
* 100 ml slatke pavlake
Za preliv:
* 100 ml slatke pavlake
* 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:
1. Za pripremu kore, piškote i jafa keks iseći na krupnije komade. Posebno u šerpici sjediniti mleko, margarin i šećer, te prokuvati. Dodati kockice čokolade i mešati dok se ne otope. Na kraju umešati sok od manadarine. Mešavinu tečnih sastojaka preliti preko keksa i promešati.
2. Četvrtasti kalup dimenzija 20×20 cm obložiti prozirnom folijom i izliti u njega smesu za koru, te poravnati.
3. Za pripremu fila u šerpici sjediniti 400 ml mleka sa šećerom i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
4. U mlaku smesu dodati penasto umućeni margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati šlag od slatke pavlake. Fil naneti preko kore i poravnati ga.
5. Za pripremu preliva, slatku pavlaku zagrejati do ključanja, preliti je preko čokolade i mešati dok se ne otopi. Glazuru prohladiti, a zatim je preliti preko fila. Kolač ostaviti u frižideru da se stegne.

Savet: Kolač ne morate praviti u četvrtastom kalupu, ako ga nemate, upotrebite okrugli kalup prečnika 22-24 cm, ali će u tom slučaju poslastica zbog oblika nalikovati na tortu. Čak i bez odgovarajućeg kalupa, kolač možete oblikovati u manjoj tepsiji.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category