18.02.2021 Glavna jela

Lazanje u alfredo sosu

Foto: Ženja Aćimović

za 6 osoba
mrsno jelo

priprema: 50 min.

pečenje: 40 min.

Sastojci:
* 500 g testa za lazanje
* 1 veća glavica crnog luka
* 2 šargarepe
* 500 g mlevenog ćurećeg belog mesa
* 100 g mesnate slanine
* 50 g putera
* 2 čena belog luka
* 1 l pavlake za kuvanje
* 100 g parmezana
* 2 kašike seckanog peršuna
* 200 g kačkavalja
* so
* ulje

Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i izrendati nakrupno.
2. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati šargarepu te i nju kratko propržiti. Ubaciti mlevenu ćuretinu i pržiti je neprekidno mešajući dok ne promeni boju.
3. Mesnatu slaninu iseći na kockice i propržiti u teflonskom tiganju da porumeni. Ocediti je od suvišne masnoće i ubaciti u fil od mesa. Začiniti po ukusu.
4. Posebno pripremiti sos. U šerpi rastopiti puter pa dodati pasirani beli luk i kratko propržiti da zamiriši. Sipati pavlaku za kuvanje i zagrevati dok ne proključa. Na kraju umešati parmezan i seckani peršun.
5. U odgovarajuću tepsiju sipati malo pripremljenog sosa, potom poslagati red testa za lazanje i premazati ga s malo sosa. Odozgo rasporediti malo fila od mesa i posuti ga rendanim kačkavaljem. Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal, završiti s testom za lazanje i preliti ga sosom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok testo ne upije tečnosti i ne omekša.

Savet: Pečene lazanje možete posuti s malo rendanog sira te vratiti u rernu dok se sir ne rastopi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category