22.02.2021 Glavna jela

Panirani ćureći kroketi

Foto: Ženja Aćimović

za 4 osobe

mrsno jelo

priprema: 60 min.

 

Sastojci:

Za krokete:

* 600 g ćurećeg belog mesa

* 30 g putera

* 1 puna kašika brašna

* 150 ml mleka

* 120 g gauda sira

* so

Za paniranje:

* 2 jajeta

* 150 g brašna

* 150 g prezli

* 4 dl ulja

* so

 

Priprema:

1. Ćureće belo meso iseći na krupnije komade i obariti u slanoj vodi. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti.

2. Ohlađenu ćuretinu samleti u električnom secku.

3. U manjoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati kašiku brašna i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i neprestano mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja začiniti po ukusu.

4. U posudu s mlevenom ćuretinom dodati bešamel sosa koliko je potrebno da bi se dobila smesa pogodna za oblikovanje. Ubaciti i seckani sir, te sjediniti sastojke u kompaktnu masu.

5. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati krokete.

6. Krokete uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih na vrelom ulju dok ne porumene.

7. Pržene krokete poslužiti uz varivo od graška ili drugi prilog od povrća po želji.

 

Savet: Na isti način krokete možete praviti i od pilećeg ili telećeg mesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category