Pijani šaran na pirinču

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 5 osoba
posno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 80 min.

Sastojci:
* očišćeni šaran od 1,5 kg
* 250 g pirinča
* 2 glavice crnog luka
* 6 čenova belog luka
* 1,5 kašičica dimljene mlevene paprike + 1 kašičica za posipanje
* 150 g belog grožđa
* 1 pakovanje mešanog smrznutog povrća
* 150 g mleča
* 150 g ikre
* 150 ml belog vina
* 150 ml ulja
* biber
* so

Priprema:
1. Mešavinu zamrznutog povrća i pirinač napola obariti u slanoj vodi. Procediti od suvišne tečnosti i ostaviti po strani.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice, mleč i ikru odvojiti od opne i žilica pa takođe iseći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati mleč i ikru, sipati 100 ml vode i kratko prodinstati. Umešati dimljenu mlevenu papriku i začiniti po ukusu. Na kraju ubaciti mešavinu povrća i pirinča, te promešati.
4. Očišćenog šarana poprečno zarezati na više mesta najpre s jedne a potom i s druge strane.
5. Čenove belog luka očistiti i uzdužno preseći napola. Polovine luka utisnuti u proreze šarana s gornje strane.
6. Prohlađenim filom od pirinča napuniti unutrašnjost šarana.
7. Odgovarajuću tepsiju nauljiti pa u nju preručiti ostatak fila i ravnomerno ga rasporediti. Punjenog šarana postaviti preko podloge od pirinča i preliti ga mešavinom od 50 ml ulja i 150 ml vode.
8. Odozgo posuti belim grožđem bez koštica i mlevenom dimljenom paprikom. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta. Zatim ukloniti foliju pa ribu preliti belim vinom i nastaviti pečenje još 30 minuta.

Savet: Ako tokom pečenja tečnost uvri a pirinač ne nabubri, sipajte još malo vode.

 

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category