26.02.2021 Glavna jela

Posne sarmice s Vračara

Foto: Ženja Aćimović

za 4 osobe

posno jelo

priprema: 50 min.

kuvanje: 120 min.

 

Sastojci:

* 1 glavica kiselog kupusa

* 200 g crnog luka

* 200 g praziluka

* 250 g pirinča

* 3 srednje kisele jabuke

* 5 kašika mlevenih oraha

* 50 g suvog grožđa

* 1 kašičica slatke mlevene paprike

* mešavina suvih biljnih začina

* biber

* ulje

* so

 

Priprema:

1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, praziluk takođe iseći na kockice. Jabuke oguliti i izrendati nakrupno ili iseći na kockice.

2. Na malo ulja kratko propržiti crni luk i praziluk a potom dodati pirinač i pržiti ga neprekidno mešajući nekoliko minuta. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok pirinač ne nabubri.

3. Ubaciti suvo grožđe, a potom i rendane jabuke te dinstati na umerenoj temperaturi dok voće ne omekša.

4. Pred kraj kuvanja umešati mlevene orahe i papriku, začiniti po ukusu i promešati.

5. Listove kiselog kupusa razdvojiti i odstraniti zadebljanje po sredini da bi se lakše savijali.

6. Na svaki list kiselog kupusa naneti kašiku pripremljenog fila i oblikovati sarmice.

7. Lonac nauljiti, pa dno prekriti listom kupusa. Preko njega poslagati sarme i odozgo prekriti listom kupusa. Naliti vodom da ogreznu i kuvati na umerenoj temeraturi dok kupus ne omekša.

8. Skuvane sarme poslagati u nauljenu tepsiju, poprskati ih uljem i zapeći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category