punjene rolnice patlidzana
28.11.2022 Glavna jela

Punjene rolnice od patlidžana

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 70 min.

Sastojci:
* 2 srednja patlidžana
* 400 g mešanog mlevenog mesa
* 1 manja glavica crnog luka
* 4 kašike prezli
* 1/2 kašičice mlevene paprike
* 1 jaje
* 400 g pelata paradajza
* 1 kašičica svežeg bosiljka
* mleveni biber
* ulje
* so
Za preliv:
* 2 kašike putera
* 2 kašike brašna
* 300 ml mleka
* 40 g parmezana
* 1 jaje
* so

Priprema:
1. Patlidžane oprati i zajedno s korom iseći na listove debljine 3 mm. Listove posoliti i ostaviti da odstoje desetak minuta kako bi pustili sok. Zatim ih prebrisati kuhinjskim ubrusom, premazati s obe strane uljem i poslagati u pleh prekriven paprom za pečenje tako da se na krajevima preklapaju. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta dok ne omekšaju.
2. Za pripremu fila u činiji sjediniti mleveno meso, seckani luk, prezlu, mlevenu papriku, jaje i malo soli. Dobro izmešati da se sastojci povežu.
3. Od pripremljene smese nauljenim dlanovima oblikovati ćevape. Na svaki list patlidžana staviti po jedan ćevap i smotati u rolnicu.
4. Pelat paradajza izmiksati, sjediniti sa dve kašike ulja, bosiljkom i malo soli, pa prokuvati da se tečnost napola redukuje.
5. Pelat preručiti u vatrostalnu činiju i u njega utisnuti rolnice patlidžana.
6. Za pripremu preliva u šerpici rastopiti puter, pa dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mlako mleko i umutiti žicom. Posoliti, dodati parmezan i kuvati dok se ne zgusne. U prohlađeni preliv umešati jaje.
7. Bešamel sos preliti preko rolnica i peći ih u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica ne porumeni.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category