23.02.2021 Glavna jela

Stek Vojvode Stepe

Foto: Ženja Aćimović

za 4 osobe

mrsno jelo

priprema: 45 min.

pečenje: 30 min.

 

Sastojci:

* 1 veći ili dva manja svinjska filea

* 200 g kačkavalja

* 2 fileta pečene paprike

* 200 g pečenice

* 100 g brašna

* 1 kašika senfa

* 1 kašičica gustina

* 200 ml juneće supe

* 100 ml belog vina

* 2 kašike seckanog peršuna

* 200 g pirinača

* 40 g putera

* 150 g kajmaka

* 1 kašičica mešavine biljnih začina

* biber

* ulje

* so

 

Priprema:

1. Veći svinjski file uzdužno zaseći po sredini a potom ga otvoriti i preko prianjajuće folije istanjiti tučkom za meso.

2. Istanjeno meso podeliti na četiri šnicle, posoliti ih i pobiberiti.

3. Filete pečene paprike i pečenicu iseći na kockice, kačkavalj pomoću noža za guljenje iseći na listove.

4. Na svaku šniclu rasporediti po nekoliko listova kačkavalja, naneti malo pečenice i pečene paprike. Bočne stranice presaviti 2 cm prema sredini pa šnicle urolati.

5. Punjene rolnice uvaljati u brašno. U plitkoj šerpi zagrejati malo ulja pa ubaciti punjene rolnice sa završecima okrenutim nadole i pržiti ih dok ne porumene s donje strane. Potom ih okretati da bi se ravnomerno ispekle sa svih strana.

6. Pržene rolnice izvaditi i ostaviti po strani a u masnoću sipati belo vino i juneću supu, dodati kašičicu gustina i senfa pa sve dobro izmutiti žicom da bi se dobila smesa bez grudvica. Začiniti po ukusu i kuvati na umerenoj temperaturi pet minuta.

7. U sos ubaciti pržene šnicle te sve zajedno kratko prokuvati.

8. Pirinač obariti s malo putera i mešavinom biljnih začina. Šnicle poslužiti na pirinču s kuglama kajmaka.

 

Savet:

Rolnice dobro zapecite s donje strane na završecima, da se ne bi rascvetale tokom daljeg pečenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category