08.02.2022 Predjela

Lepinje punjene sirom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 20 min.
mirovanje: 45 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za testo:
* 250 g grčkog jogurta
* 5 g sode bikarbone
* 1 jaje
* 400-420 g brašna
* 30 ml ulja
* 1/2 kašičice soli
Za fil:
* 1 jaje
* 250 g kačkavalja
* 150 g punomasnog sira
* 40 g putera

Priprema:
1. U vanglici sjediniti jogurt i sodu bikarbonu pa promešati, prekriti krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
2. U smesu od jogurta i sode dodati jaje, ulje i so, te promešati. Postepeno dodavati brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da odmori 15 minuta.
3. Zatim testo podeliti na šest delova te od svakog dela oblikovati jufku. Prekriti ih krpom i ostaviti da odmore 15 minuta.
4. Dok testo miruje pripremiti fil. Kačkavalj izrendati nakrupno pa sjediniti s izmrvljenim mladim sirom i jajetom.
5. Svaku jufku od testa istanjiti, u sredinu staviti punu kašiku fila od sira te krajeve testa slepiti prema sredini. Punjene jufke izvrnuti naopačke tako da završeci budu dole.
6. Svaku punjenu jufku istanjiti oklagijom u lepinju prečnika 20 cm vodeći računa da testo ne popuca i fil od sira ne iscuri (ako testo popuca lepinja se neće naduvati tokom pečenja).
7. Istanjene lepinje peći u suvom tiganju najpre s jedne a potom i s druge strane dok blago ne porumene. Dok su još tople premazati ih puterom.

Savet: Lepinje poslužiti neposredno nakon pripreme dok su još tople i meke.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category