pletenice sa sirom
16.09.2022 Predjela

Pletenice sa sirom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 50 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci:
* 500 g mekog brašna tip 400
* 25 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 1 kašičica soli
* 150 ml kefira
* 100 ml mleka
* 1 jaje
* 60 g putera
Za filovanje:
* 100 g putera
* 100 g krem sira
* 1 jaje
* 1/4 kašičice soli
Za premazivanje:
* 1 jaje
* susam

Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U Vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli. Dodati nadošli kvasac i jaje, pa promešati. Postepeno dodavati brašno po potrebi i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo testo podeliti na 8 delova i oblikovati jufke. Svaku jufku istanjiti i premazati s malo omekšanog putera, pa naslagati jednu preko druge, poslednju jufku ne premazivati. Ostaviti da odstoji 20 minuta.
3. Za pripremu premaza u činiji umutiti omekšani puter, krem sir i jaje.
4. Odstojalu gomilicu testa istanjiti u pravougaonu koru. Premazati je filom i presaviti napola. Oklagijom blago preći preko testa da se stranice slepe s filom.
5. Presavijeno testo iseći na pravougaonike. Svaki pravougaonik zaseći po sredini, pa jedan kraj pravougaonika provući dva puta kroz prorez da bi se dobile spiralne stranice.
6. Dobijene pletenice poslagati u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category