Rolnice sa sremušem

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

 

za 5 osoba
posno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 80 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
* 1 veza sremuša
* 200 ml mlake vode
* 400 g mekog brašna
* 20 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 1 kašičica soli
* 125 g margarina
* susam

Priprema:
1. U mlakoj vodi razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli, napraviti udubljenje u sredini pa dodati nadošli kvasac i dobro izmešati lopaticom. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije tvrđe testo. Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom da nadođe pola sata.
3. Nadošlo testo izdeliti na osam delova i od svakog dela oblikovati manju jufkicu. Prekriti ih krpom i ostaviti da odmore desetak minuta.
4. Svaku jufkicu, osim poslednje, istanjiti u krug, premazati omekšanim margarinom i posuti seckanim sremušem. Filovane jufkice naslagati jednu preko druge. Poslednju jufku takođe istanjiti i njome prekriti gomilicu ali nju ne premazivati. Testo prekriti krpom i ostaviti da odmori dvadesetak minuta.
5. Naslagano testo preručiti na radnu površinu posutu brašnom i istanjiti ga oklagijom u okruglu koru. Iseći je na deblje trake, te svaku traku smotati u rolnicu. Rolnice istanjiti u krug da bi dobile izgled pužića. Poslagati ih u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da miruju dvadesetak minuta.
6. Premazati ih preostalim omekšanim margarinom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok blago ne porumene.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category