Foto: Zuzana Grnja
Priprema: 40 min.
Pečenje: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za koru I:
* 4 belanceta
* 5 kašika šećera
* 3 kašike mlevenih oraha
* 1/2 kašike sirćeta
* 2 kašike prezli
* 1 kašika brašna
* 1/2 praška za pecivo
Za koru II:
* 4 belanceta
* 5 kašika šećera
* 3 kašike brašna
* 1 kašika griza
* 1/2 kašike sirćeta
* 1/2 praška za pecivo
Za fil:
* 1 l mleka
* 6 kašika šećera
* 8 žumanaca
* 1 puding od vanile
* 200 g putera
* 50 g mlevenog keksa
* 8 mandarina
Ostalo:
* 100 g šlaga
* 100 ml kisele vode
* malo rendane crne čokolade
Priprema:
Kora I:
1. Umutiti belanca u čvrst šam zajedno sa šećerom. Dodati sirće, mlevene orahe, prezlu, brašno pomešano s praškom za pecivo i lagano promešati.
2. Smesu sipati u četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje i koru peći na 200°C oko 15 minuta.
Kora II:
1. Belanca umutiti u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Potom sipati sirće i brašno pomešano s grizom i praškom za pecivo.
2. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
Fil:
1. U malo mleka razmutiti puding, a ostatak zašećeriti i kuvati dok ne provri.
2. Penasto umutiti žumanca, dodati razmućeni puding i umešati smesu u ključalo mleko. Kuvati dok se fil ne zgusne.
3. Posebno izmiksati puter pa ga sjediniti s ohlađenom smesom od žumanaca.
Finalni postupak:
1. Na prvu koru naneti polovinu fila. Staviti drugu koru pa i nju premazati.
2. Mandarine oljuštiti, odseći im vrhove i poređati po sredini kore. Pažljivo uviti rolat i staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne.
3. Šlag umutiti s kiselom vodom i premazati ceo rolat. Posuti rendanu čokoladu i poslužiti ga.
Recept Zuzane Grnje iz Gložana