Foto: Ženja Aćimović
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 45 min.
pečenje: 30 min.
Sastojci:
* 1 veći ili dva manja svinjska filea
* 200 g kačkavalja
* 2 fileta pečene paprike
* 200 g pečenice
* 100 g brašna
* 1 kašika senfa
* 1 kašičica gustina
* 200 ml juneće supe
* 100 ml belog vina
* 2 kašike seckanog peršuna
* 200 g pirinača
* 40 g putera
* 150 g kajmaka
* 1 kašičica mešavine biljnih začina
* biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Veći svinjski file uzdužno zaseći po sredini a potom ga otvoriti i preko prianjajuće folije istanjiti tučkom za meso.
2. Istanjeno meso podeliti na četiri šnicle, posoliti ih i pobiberiti.
3. Filete pečene paprike i pečenicu iseći na kockice, kačkavalj pomoću noža za guljenje iseći na listove.
4. Na svaku šniclu rasporediti po nekoliko listova kačkavalja, naneti malo pečenice i pečene paprike. Bočne stranice presaviti 2 cm prema sredini pa šnicle urolati.
5. Punjene rolnice uvaljati u brašno. U plitkoj šerpi zagrejati malo ulja pa ubaciti punjene rolnice sa završecima okrenutim nadole i pržiti ih dok ne porumene s donje strane. Potom ih okretati da bi se ravnomerno ispekle sa svih strana.
6. Pržene rolnice izvaditi i ostaviti po strani a u masnoću sipati belo vino i juneću supu, dodati kašičicu gustina i senfa pa sve dobro izmutiti žicom da bi se dobila smesa bez grudvica. Začiniti po ukusu i kuvati na umerenoj temperaturi pet minuta.
7. U sos ubaciti pržene šnicle te sve zajedno kratko prokuvati.
8. Pirinač obariti s malo putera i mešavinom biljnih začina. Šnicle poslužiti na pirinču s kuglama kajmaka.
Savet:
Rolnice dobro zapecite s donje strane na završecima, da se ne bi rascvetale tokom daljeg pečenja.