Foto: Ženja Aćimović
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 70 min.
Sastojci:
* 300 g teletine od buta
* 2 veće glavice crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 srednji paštrnak
* 1 kriška korena celera
* 1 koren peršuna
* 2 čena belog luka
* 2 srednja bela krompira
* 1 žumance
* 150 ml pavlake za kuvanje
* 1 limun
* 3 kašike seckanog peršuna
* biber
* so
* ulje
Priprema:
1. Crni luk, šargarepu, celer, koren peršuna i paštrnak očistiti i iseći na kockice. Teletinu takođe iseći na kockice a kromir oguliti i ostaviti u komadu. Beli luk ispasirati.
2. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati šargarepu, celer, paštrnak i koren peršuna. Pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta.
3. Potom dodati seckanu teletinu i pržiti je dok ne promeni boju. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok sastojci upola ne omekšaju.
4. Ubaciti krompire pa naliti sa 3 litre vode. Poklopiti i kuvati dok meso i povrće ne omekša.
5. Izdvojiti dve kašike proceđene supe od kuvanja pa kratko prohladiti i razmutiti u njoj žumance. Smesu sjediniti s pavlakom za kuvanje pa sve zajedno sipati u čorbu.
6. Krompir izvaditi i izgnječiti viljuškom pa razrediti s malo supe od kuvanja i vratiti u šerpu. Dodati seckani peršun i začine po ukusu, te kuvati još desetak minuta.
7. Gotovo jelo poslužiti s limunovim sokom.