29.11.2017 Praktični saveti

Pogača potkovica

za 10 osoba

  • mrsno jelo
  • priprema: 90
  • minuta pečenje: 40

Sastojci

  • 300 ml mleka
  • 40 g kvasca
  • 150 ml mineralne vode
  • 150 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • oko 750 g brašn
  • a 250 g margarina
  • 1 jaje
  • susam po želji

 

Priprema

1. U malo mlakog mleka razmrviti kvasac sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti ga da nadođe.

2. Za to vreme pomešati mineralnu vodu, ulje i so, pa dodati nadošli kvasac i postepeno dodavati brašno i preostalo mleko sve dok se ne umesi glatko testo.

3. Testo ostaviti na toplom da nadođe oko 30-45 minuta.

4. Nadošlo testo podeliti na dva dela, pa prvi deo razvući na 30×50 cm.

5. Premazati sa 125 g omekšalog margarina pa urolati po širini i prebaciti ga u pleh od rerne formirajući potkovicu.

6. Zatim makazama zaseći šnite na svakih 12 mm, naizmenično izvrtati delove prvo na jednu stranu, pa na drugu, od početka do kraja.

7. Drugi deo testa podeliti na dva dela. Od jednog dela napraviti tri jufke, a zatim svaku oblikovati kao glistu i uplesti jednu dugu pletenicu. Pletenicu prebaciti u pleh i podvući je sa spoljašnje strane potkovice.

8. Preostali deo testa razvući u krug, premazati ga preostalim margarinom i podeliti na 8 trouglova. Svaki trougao uviti u kiflicu, pa ih složiti sa unutrašnje strane potkovice.

9. Pogaču premazati umućenim jajetom, posoliti i posuti susamom po želji. 10. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 40 minuta.

Recept Ljubice Majer iz Zrenjanina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category