djul pita
19.02.2023 Deserti

Đul pita

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 30 min.

Sastojci:
* 500 g tankih kora
* 500 g krupno mlevenih oraha
* 4 kašike šećera
* 200 g putera
Za preliv:
* 1 l vode
* 700 g šećera
* 1 limun

Priprema:
1. Za pripremu preliva u šerpi sjediniti šećer i vodu. Kuvati oko 20 minuta na srednjoj temperaturi dok se ne dobije ređi sirup. Na kraju dodati kolutove limuna i ostaviti da se ohladi.
2. Otopiti puter na umerenoj temperaturi. Kore prebrojati i podeliti na dva dela. Na radnu površinu postaviti jednu koru i premazati je rastopljenim puterom, naneti drugu i nju premazati puterom, te posuti mešavinom mlevenih oraha i šećera. Nadalje filovati kore na isti način (svaku premazati puterom, a svaku drugu osim putera posuti i mešavinom oraha i šećera) dok se ne iskoristi prva polovina kora. Zamotati kore u rolat i iseći na šnite debljine oko 2 cm.
3. Od preostalog materijala napraviti još jedan rolat i iseći ga na šnite. Isečene šnite položeno poređati u podmazanu vatrostalnu činiju. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
4. Tople ružice preliti ohlađenim sirupom i sačekati da kore upiju tečnost.

Savet: Osim oraha i šećer u fil po želji možete dodati i suvo grožđe.

Svetlana Belić

Bakina peciva

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category