21.05.2022 Deserti

Kolač s kajsijama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
* 1 kg kajsija
* 3 kašike šećera
Za koru:
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 6 kašika brašna
* 1 prašak za pecivo
Za fil:
* 1 l mleka
* 3 pudinga s ukusom vanile
* 10 kašika šećera
* 3 čaše kisele pavlake (od po 180 g)
Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Kajsije očjuštiti i očistiti od koštica. Zatim ih iseći na četvrtine ili manje kocke. Preliti ih vodom da ogreznu, dodati šećer i kratko ih prokuvati. Kajsije procediti i ohladiti, a sok sačuvati.
2. Za pripremu kore umutiiti belanca u šam postepeno dodajući šest kašika šećera. Potom dodavati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje. Pomešati šest kašika brašna s praškom za pecivo i lagano umešati.
3. Dobijenu smesu sipati u pravougaonu tepsiju 34×34 cm obloženu papirom za pečenje, pa peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
4. Ohlađenu koru poprskati sačuvanim sokom od kajsija, a potom poređati komade voća.
5. Razmutiti puding u malo mleka, pa ga sipati u preostalo ključalo mleko sa šećerom i mešati dok se ne zgusne.
6. Skloniti s ringle i odmah sjediniti s kiselom pavlakom, te dobiveni fil preliti preko kajsija.
7. Kad se kolač ohladi, dekorisati ga umućenom slatkom pavlakom.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category