16.05.2022 Deserti

Leopard hleb

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
Za starter: 25 g gustina * 250 ml mleka * 50 g putera
Za osnovno testo: 400 g brašna * 20 g svežeg kvasca * 200 ml mleka * 70 g šećera * prstohvat soli * rendana korica pomorandže
Za svetlobraon testo: 1 kašičica kakao praha + 1 kašika mleka
Za tamnobraon testo: 3 kašičice kakao praha + 1 kašika mleka
Za glazuru: 100 g čokolade * 30 ml slatke pavlake * 50 g seckanih pečenih lešnika

Priprema:
1. Za pripremu startera u šerpici sjediniti gustin i mleko i kuvati dok se ne zgusne. Izmaći s ringle, pa dodati puter i mešati dok se ne otopi.
2. Za pripremu testa razmutiti kvasac u mlakom mleku s kašičicom šećera i brašna, pa ostaviti da nadođe. U vanglici pomešati brašno i šećer, dodati pripremljeni kvasac, rendanu koricu pomorandže i starter, pa umestiti glatko testo. Pokriti ga i ostaviti da odmara desetak minuta.
3. Testo podeliti na dva dela, a zatim jednu polovinu testa preseći još napola. Veći deo testa ostaviti svetle boje, a manje četvrtine obojiti. U jednu četvrtinu dodati mešavinu kašičice kakaoa i kašike mleka da bi se dobilo svetlobran testo, a u drugu dodati mešavinu tri kašičice kakaoa i jedne kašike mleka da bi se dobilo tamnobraon testo. Testo ostaviti da odmara 15 minuta.
4. Svaki deo testa iseći na 7 delova. Svetlobraon delove oblikovati u štapiće, tamno braon delove istanjiti u elipse i njima obložiti svetlobraon štapiće. Ovako oblikovane štapiće obložiti svetlim delovima testa. Punjene štapiće ostanjiti i preseći napola da bi se dobilo 14 štapića.
6. Štapiće poslagati u pravougaoni kalup, jedan preko drugog i ostaviti da odstoje 60 minuta. Premazati ih mlekom i peći u zagrejanoj rerni na 180°
C oko 40 minuta. Gotov hleb preliti glazurom od čokolade (otopiti čokoladu s pavlakom).

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category