17.05.2022 Deserti

Lila kolač

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za koru:
* 7 belanaca
* 7 kašika šećera
* 7 kašika brašna
* 1 kašičica praška za pecivo
Za preliv:
* 100 ml mleka
* 2 vanil-šećera
Za fil I:
* 7 žumanaca
* 7 kašika šećera
* 2 vanil-šećera
* 500 ml mleka
* 7 kašika gustina
* 125 g margarina
* 100 g šećera u prahu
Za fil II:
* 300 g šlag krema
* 200 ml mineralne vode
* 300 g kupina

Priprema:
1. Za pripremu kore u odgovarajućoj posudi umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam, a potom lagano umešati brašno pomešano s praškom za pecivo. Dobijenu smesu sipati u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumeni.
2. Pečenu koru preliti mlekom pomešanim s vanil-šećerom i ostaviti da se ohladi.
3. Za pripremu fila u šerpu sipati 300 ml mleka i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i preostalo mleko te sve zajedno izmiksati.
4. Smesu od žumanaca sipati u ključalo mleko i nastaviti kuvanje neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti ga s ohlađenim kremom.
5. Za pripremu fila II šlag umutiti s mineralnom vodom, pa postepeno dodavati izmiksane kupine i mutiti dok se ne dobije ujendačena smesa. Koru premazati filom I i poravnati ga pa preko njega naneti fil II. Ostaviti u frižideru da se stegne.

Bakina kujna

Mladen Sekulić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category