pita sa makom
06.07.2022 Deserti

Pita sa makom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 35 min.

Sastojci:
Za testo:
20 g svežeg kvasca
50 ml mleka
150 g šećera
600 g brašna
1/2 praška za pecivo
rendana kora limuna
2 dl kisele pavlake
2 kašike brašna
1 jaje
Za fil:
300 g mlevenog maka
150 g šećera
1 dl mleka
3 kašike pekmeza od kajsija
Za glazuru:
100 g čokolade
60 g putera

Priprema:
1. Kvasac izmrviti pa preliti mlakim mlekom, dodati kašičicu šećera i brašna i dobro izmešati. Ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo i korom od limuna. Dodati margarin isečen na komadiće i utrljati ga rukama u brašno. Zatim umešati pavlaku, jaje, preostali šećer i nadošao kvasac pa umesiti glatko testo. Prekriti ga suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe 30 min.
3. U međuvremenu pripremiti fil. Samleven mak pomešati sa šećerom pa popariti vrelim mlekom. Umešati pekmez od kajsija.
4. Nadošlo testo podeliti na tri dela. Svaki deo premesiti i oklagijom razviti u pravougaonik veličine pleha u kom će se peći.
5. Pleh nauljiti i posuti brašnom pa staviti u njega prvu koru, premazati je polovinom fila od maka i prekriti drugom korom, naneti preostali fil i završiti s korom. Filovani kolač ostaviti da miruje 30 min. a potom ga peći u zagrejanoj rerni na 180°S dok ne porumeni.
6. Kad se ohladi, kolač preliti glazurom od čokolade i putera.

Bakina kujna

Mladen Sekulić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category