24.02.2021 Deserti

Sočni kolač s jabukama

Foto: Ženja Aćimović

za 12 osoba

mrsno jelo

priprema: 30 min.

pečenje: 40 min.

 

Sastojci:

Za koru:

* 2 žumanceta

* 100 g šećera

* 200 ml ulja

* 2 kašike kakaoa

* 1 vanil-šećer

* 300 ml mleka

* 200 g brašna

* 1 prašak za pecivo

Za fil:

* 4 veće jabuke

* sok 1/2 limuna

* 2 belanceta

* 200 g šećera

* 2 kašičice cimeta

Za glazuru:

* 150 g čokolade za kuvanje

* 50 g putera

* 1 kašika mleka

 

Priprema:

1. Penasto umutiti žumanca i šećer, a zatim postepeno sipati ulje i mleko neprekidno muteći mikserom.

2. Posebno sjediniti brašno s praškom za pecivo, pa dodati u smesu i kratko mutiti da se sastojci povežu.

3. Tepsiju dimenzije 35×40 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta.

4. Za pripremu fila jabuke oguliti i izrendati nakrupno pa preliti sokom od limuna i ostaviti po strani.

5. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Na kraju umešati oceđene jabuke.

5. Nakon 15 minuta pečenje biskvit izvaditi iz rerne i premazati ga smesom od belanaca. Vratiti u rernu i peći još 25 minuta.

6. Za pripremu glazure čokoladu rastopiti s puterom i kašikom mleka. Prohlađeni kolač preliti glazurom i ostaviti u frižideru da se stegne.

7. Nakon što se kolač ohladi iseći ga na štangle željene veličine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category

Punjene bombice

26.03.2021 Deserti

Foto: Ženja Aćimović   za 5 osoba mrsno jelo priprema: 30 min. Sastojci: * 250 g mlevenih lešnika * 200 g čokolade za kuvanje * 200 g šećer...

pročitaj još