22.05.2022 Deserti

Tart s dinjom i kupinama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za koru:
* 200 g brašna
* 100 g putera
* 50 g šećera
* 1 jaje
* prstohvat soli
* malo rendane korice limuna
Za fil:
* 1 puding s ukusom vanile
* 250 ml vode
* 2 kašike šećera
* 1 vanil-šećer
* 200 ml slatke pavlake
* 1 manja dinja
* 300 g kupina

Priprema:
1. Za pripremu kore pomešati brašno, so i šećer, pa dodati kockice putera, jaje i rendanu koricu limuna. Povezati sastojke bez puno mešanja pa testo zamotati u foliju i ostaviti na pola sata u frižideru.
2. Na radnoj površini posutoj brašnom istanjiti testo u okruglu koru. Uz pomoć oklagije pažljivo je prebaciti u kalup i utisnuti ivice, a višak testa odseći nožem.
3. Testo izbockati višljuškom, staviti list papira za pečenje preko njega i opteretiti ga pasuljem (da se testo ne bi podiglo tokom pečenja). Peći ga desetak minuta na 200°C, a zatim skloniti pasulj i papir, te vratiti koru u rernu da se peče još 15-20 minuta. Pečenu koru ostaviti da se potpuno ohladi pa je tek onda izvaditi iz kalupa.
4. Razmutiti puding s malo hladne vode, šećerom i vanil-šećerom. Ostatak vode zagrejati pa u tome zakuvati puding na uobičajen način.
5. Umutiti slatku pavlaku pa je umešati u prohlađeni fil.
6. Krem ravnomerno rasporediti preko ispečene kore. Specijalnim nožićem izvaditi kuglice dinje i poslagati ih preko krema. Ređati naizmenično kuglice dinje i kupine dok se sve ne popuni. Tart čuvati na hladnom do služenja.

Svetlana Belić

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category