07.04.2022 Deserti

Upletena makovnjača

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 50 min.
pečenje: 50 min.

Sastojci:
Za testo:
* 450 g mekog brašna
* 10 g suvog kvasca
* 50 ml vode
* 100 g šećera
* prstohvata soli
* 80 g putera
* 3 žumanceta + 1 žumance za premazivanje
* 150 ml jogurta
Za fil:
* 300 g mlevenog maka
* 3 kašike šećera u prahu
* 2 vanil-šećera
* 180 ml mleka
* 2 kašike suvog grožđa

Priprema:
1. U činiju sipati brašno pa napraviti udubljenje u sredini i dodati u njega suvi kvasac, kašičicu šećera i mlaku vodu. Promešati i sačekati da kvasac nadođe.
2. Kada kvasac nadođe u činiju dodati mlak jogurt, žumanca, prstohvat soli, preostali šećer i otopljeni puter, pa rukom umesiti glatko testo. Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom da nadođe dvadesetak minuta.
3. Zatim testo premesiti i ostaviti još jednom da nadođe dok se ne udvostruči.
4. Za pripremu preliva mleko zagrejati do ključanja pa ga preliti preko mešavine maka, suvog grožđa, vanil-šećera i šećera, te promešati.
5. Nadošlo testo podeliti na dva dela. Prvi deo istanjiti u pravougaonu koru, premazati je filom od maka i urolati, te ostaviti po strani. Drugi deo takođe istanjiti i premazati filom od maka, pa na donji deo kore preko fila postaviti prvi rolat, te sve zajedno urolati. Rolat uviti u prozirnu foliju i ostaviti u zamrzivaču da odstoji oko 15 minuta.
6. Rolat zaseći napola po dužini tako da na jednom kraju ostane spojen, pa trake uviti u spiralu.
7. Testo prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ga žumancetom i peći na 180°C oko 50 minuta.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category