24.02.2021 Glavna jela

Girice iz rerne s bulgurom

Foto: Ženja Aćimović

za 4 osobe

posno jelo

priprema: 45 min.

pečenje: 20 min.

 

Sastojci:

* 500 g girica

* 3 kašike kukuruznog griza

* 2 kašike mekog pšeničnog brašna

* 1 kašika mešavine biljnih začina

* 1 kašičica soli

* 1 kašika slatke mlevene paprike

* ulje za pečenje

Za prilog:

* 200 g bulgura

* 2 veće glavice ljubičastog luka

* 1 kašika smeđeg šećera

* 2 čena belog luka

* supa od povrća

* 100 g spanaća

* maslinovo ulje

* so

 

Priprema:

1. Girice očistiti od utrobe i oprati.

2. Posebno u činiji sjediniti kukuruzni griz, pšenično brašno, mlevenu papriku, mešavinu suvih biljnih začina i malo soli.

3. Očišćene girice uvaljati u pripremljenu mešavinu. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i sipati u njega ulje da bogato prekrije dno. Zagrevati ga u rerni na 220°C dok ne počne da cvrči.

4. Potom pleh izvaditi iz rerne i na vrelo ulje rasporediti panirane girice. Vratiti pleh u rernu te ribu peći desetak minuta. Potom je okrenuti na drugu stranu i nastaviti pečenje dok ne porumeni.

5. Posebno pripremiti prilog. Ljubičasti luk očistiti i iseći na rebarca pa propržiti na malo maslinovog ulja s kašikom smeđeg šećera da se karamelizuje.

6. U tiganju na malo maslinovog ulja kratko propržiti beli luk da zamiriši. Ubaciti bulgur i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok ne omekša. Pred kraj kuvanja ubaciti mladi spanać i začiniti po ukusu.

7. Uz gotov prilog umešati karamelizovani luk i poslužiti s prženim giricama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category