31.05.2022 Glavna jela

Prelivene ćuftice na krompiru

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 30 min.

pečenje: 45 min.

Sastojci:
* 400 g mlevene junetine
* 1 glavica crnog luka
* 200 g šampinjona
* 4 kašike prezli
* 1 krupno jaje
* 1/2 kašičice mlevene paprike
* 1 kg belog krompira
* 100 g putera
* 450 ml mleka
* 2 kašike brašna
* 40 g parmezana
* 120 g kačkavalja
* mleveni biber
* ulje
* so

Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šampinjone takođe iseći na kockice.
2. U tiganju na malo ulja propržiti crni luk da porumeni, a zatim dodati šampinjone i pržiti ih dok suvišna tečnost ne uvri.
3. U činiji sjediniti mlevenu junetinu, dobro oceđen luk i pečurke, jaja, prezlu, malo soli, mlevenu papriku i biber. Sastojke povezati da bi se dobila ujednačena smesa. Ostaviti je da odstoji u frižideru najmanje 30 minuta.
4. Krompir oguliti i iseći na listove, pa obariti u slanoj vodi. Ocediti ga od suvišne tečnosti i ispasirati, dodati 50 ml mleka i 50 g putera, te mešati dok se sastojci ne povežu.
5. Posebno u šerpici rastopiti preostali puter, pa dodati dve kašike brašna i kratko propržiti. Postepeno sipati preostalo mlako mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati parmezan i posoliti po ukusu.
6. Vatrostalnu posudu podmazati uljem, presuti u nju pire-krompir i poravnati ga kašikom. Od mesnog fila oblikovati manje kuglice i rasporediti ih preko krompira. Odozogo preliti pripremljenim sosom i posuti rendanim kačkavaljem.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category