25.02.2021 Glavna jela

Teleća krem čorba

Foto: Ženja Aćimović

za 5 osoba

mrsno jelo

priprema: 70 min.

 

Sastojci:

* 300 g teletine od buta

* 2 veće glavice crnog luka

* 2 srednje šargarepe

* 1 srednji paštrnak

* 1 kriška korena celera

* 1 koren peršuna

* 2 čena belog luka

* 2 srednja bela krompira

* 1 žumance

* 150 ml pavlake za kuvanje

* 1 limun

* 3 kašike seckanog peršuna

* biber

* so

* ulje

 

Priprema:

1. Crni luk, šargarepu, celer, koren peršuna i paštrnak očistiti i iseći na kockice. Teletinu takođe iseći na kockice a kromir oguliti i ostaviti u komadu. Beli luk ispasirati.

2. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati šargarepu, celer, paštrnak i koren peršuna. Pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta.

3. Potom dodati seckanu teletinu i pržiti je dok ne promeni boju. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok sastojci upola ne omekšaju.

4. Ubaciti krompire pa naliti sa 3 litre vode. Poklopiti i kuvati dok meso i povrće ne omekša.

5. Izdvojiti dve kašike proceđene supe od kuvanja pa kratko prohladiti i razmutiti u njoj žumance. Smesu sjediniti s pavlakom za kuvanje pa sve zajedno sipati u čorbu.

6. Krompir izvaditi i izgnječiti viljuškom pa razrediti s malo supe od kuvanja i vratiti u šerpu. Dodati seckani peršun i začine po ukusu, te kuvati još desetak minuta.

7. Gotovo jelo poslužiti s limunovim sokom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category