19.01.2022 Posna jela

Sarmice s ovsanim pahuljicama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
posno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 35 min.

Sastojci:
* 1 struk praziluka
* 1 glavica crnog luka
* 2 šargarepe
* 200 g šampinjona
* 100 g ovsenih pahuljica
* 1 kašičica mlevene paprike
* 14 listova blitve
* mleveni biber
* ulje
* so
Za sos:
* 1 glavica crnog luka
* 250 g šampinjona
* 2 kašike gustina
* 350 ml supe od povrća
* so

Priprema:
1. Praziluk i crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i izrendati nakrupno, šampinjone iseći na listove.
2. Odstraniti stabljike s listova blitve i preliti ih ključalom vodom, pa ostaviti da se potpare.
3. U šerpi na malo ulja propržiti praziluk i crni luk, dodati šargarepu, te sve zajedno kratko propržiti. Ubaciti šampinjone i pržiti ih dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Dodati ovsene pahuljice i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok pahuljice ne nabubre a suvišna tečnost ne uvri. Dodati mlevenu papriku, posoliti i pobiberiti po ukusu.
5. Listove blitve ocediti od suvišne tečnosti, pa na svaki list naneti kašiku fila i oblikovati sarmice.
6. Za pripremu sosa crni luk iseći na kockice i propržiti na malo ulja. Dodati pečurke i pržiti ih dok suvišna tečnost ne uvri, posuti gustinom i promešati. Sipati supu od povrća i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
7. U vatrostalnu činiju sipati sos od pečuraka i preko njega poslagati sarmice. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category