25.02.2022 Predjela

Lisnate ružice

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci:
Za testo:
* 20 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 100 ml mleka
* 100 ml jogurta
* 450 g mekog brašna
* 1 kašičica soli

Za premaz:
* 2 manja žumanceta
* 70 g domaće masti
* 1 kašičica brašna
* 200 g kačkavalja
* 60 g kečapa
* 1 jaje

Priprema:
1. Razmutiti izmrvljeni kvasac u mlakom mleku s kašičicom šećera i brašna pa poklopiti i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s kašičicom soli. Dodati nadošli kvasac i jogurt, te promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo testo podeliti na dva dela, te oblikovati jufke i ostaviti ih da odmore desetak minuta.
4. Dok testo odmara pripremiti premaz – sjediniti mast, žumanca i kašičicu brašna.
5. Prvu jufku preneti na radnu površinu posutu brašnom i istanjiti je u krug prečnika 30 cm. Premazati namazom i preklopiti drugom istanjenom jufkom. Ovako pripremljeno testo ostaviti da miruje dvadesetak minuta.
6. Zatim testo istanjiti rukama, posuti ga rendanim kačkavaljem i urolati. Rolnu iseći najpre na krupnije komade a zatim na uže, prečnika 2 cm.
7. Dobijene rolate položeno poslagati u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i poprskati kečapom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.

Savet: Ako testo mesite tokom leta na visokoj temperaturi, trebaće mu manje vremena da nadođe!

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category