18.02.2022 Predjela

Pita s mesom i grizom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
* 400 g tankih kora za pitu
* 500 g mlevenog junećeg mesa
* 1 glavica crnog luka
* 200 g šampinjona
* 100 g griza
* 200 ml mineralne vode
* 200 g trapista
* mleveni biber
* 1 kašičica mlevene paprike
* so
Za preliv:
* 75 ml ulja
* 200 ml mleka
* 3 jajeta
* 180 g pavlake

Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šampinjone na listove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati mlevenu junetinu i pržiti je dok ne promeni boju. Dodati šampinjone i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
3. Pred kraj dinstatnja dodati mlevenu papriku, biber i malo soli po ukusu.
4. Tepsiju dimenzije 22×35 cm nauljiti i dno prekriti korom. Poprskati je mineralnom vodom i posuti grizom pa nanati drugu koru. Nju takođe poprskati vodom i posuti grizom pa odozgo rasporediti malo fila od mesa. Postupak filovanja nastaviti na isti način (svaku koru poprskati vodom i posuti grizom a na svaku drugu naneti fil od mesa). Završiti dvema korama za pitu.
5. Za pripremu preliva umutiti ulje, mleko, jaja i pavlaku. Pitu iseći na kocke željene veličine i preliti je prelivom. Sačekati 30 minuta da kore upiju tečnost pa peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok pita ne porumeni.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category