16.11.2017 Deserti

Kolač od višanja i oraha

za 8 osoba
priprema: 40 min.
pečenje: 45 min.
mrsno jelo

Za koru:
250 g margarina
250 g šećera u prahu
5 jaja, ulje
5 kašika brašna
rendana kora od 1 limuna
300 g višanja
150 g mlevenog keksa
prstohvat cimeta
Za fil:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika mlevenih oraha
Za posipanje:
100 g šećera u prahu

Priprema:

Kora:
1. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i žumancima.
2. Dodati 5 kašika brašna i rendanu koru od jednog limuna i miksati da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg, sjediniti sa prethodnom smesom i polako promešati varjačom.
4. Višnje uvaljati u mešavinu mlevenog keksa i cimeta.
5. Odgovarajuću tepsiju nauljiti, posuti brašnom i sipati u nju smesu za koru. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180°C. Kada je kora upola pečena, izvaditi je iz rerne i posuti višnjama uvaljanim u keks i cimet. Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem dok se porumeni.
Fil:
1. Posebno umutiti žumanca sa šećerom, dodati mlevene orahe i sneg od belanaca, te polako promešati varjačom.
2. Pripremljeni fil, pred kraj pečenja, sipati preko kore i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.
Finalni postupak:
1. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, posuti šećerom u prahu i iseći na manje kocke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category

Punjene bombice

26.03.2021 Deserti

Foto: Ženja Aćimović   za 5 osoba mrsno jelo priprema: 30 min. Sastojci: * 250 g mlevenih lešnika * 200 g čokolade za kuvanje * 200 g šećer...

pročitaj još