17.03.2021 Deserti

Lešnik kocke

Foto: Ženja Aćimović

 

za 12 osoba

mrsno jelo

priprema: 60 min.

pečenje: 20 min.

Sastojci:

Za koru:

* 6 belanaca

* 6 kašika šećera

* 2 kašike brašna

* 4 kašika mlevenog keksa

* 50 g čokolade

* 1/2 praška za pecivo

Za fil:

* 6 žumanaca

* 100 g šećera

* 1 pudinga s ukusom vanile

* 500 ml mleka

* 125 g putera

* 50 g mlevenog keksa

* 50 g mlevenih lešnika

Ostali sastojci:

* 200 ml šlaga od slatke pavlake

Priprema:

1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.

Posebno sjediniti brašno, mleveni keks, rendanu čokoladu i prašak za pecivo pa varjačom umešati u smesu.

2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Poravnati je i peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta. Pečenu i prohlađenu koru vertikalno preseći napola.

3. Za pripremu fila žumanca i puding razmutiti u 100 ml mleka. Preostalo mleko sipati u šerpu, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Sipati u njega smesu s pudingom i nadalje kuvati neprekidno mešati dok se ne zgusne.

4. U ohlađeni fil dodati puter i izmiksati. Na kraju umešati mleveni keks.

5. Prvu koru premazati polovinom fila pa prekriti drugom korom. Naneti ostatak fila i poravnati. Kolač ostaviti da se stegne.

6. Ohlađeni kolač iseći na kocke i dekorisati umućenim šlagom od slatke pavlake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category

Punjene bombice

26.03.2021 Deserti

Foto: Ženja Aćimović   za 5 osoba mrsno jelo priprema: 30 min. Sastojci: * 250 g mlevenih lešnika * 200 g čokolade za kuvanje * 200 g šećer...

pročitaj još