26.03.2021 Glavna jela

Oso buko s rižotom milaneze

Foto: Ženja Aćimović

 

za 3 osobe

mrsno jelo

priprema: 130 min.

Sastojci:

* 1 teleća kolenica poprečno isečena na šnicle debljine 3 cm

* 100 g brašna

* 350 g paradajz pelata

* 1 glavica ljubičastog luka

* 2 šargarepe

* 1 kriška korena celera

* 1 kašičica mlevene paprike

* 3 čena belog luka

* 100 ml belog vina

* 300 ml juneće supe iz kocke

* 2 lovorova lista

* 1 kašičica suvog origana

* 30 ml maslinovog ulja

* 30 g putera

Za posipanje:

* 1 veza peršunovog lista

* 1 limun

* 2 čena belog luka

Priprema:

1. Opnu oko šnicli zaseći na nekoliko mesta kako se ne bi deformisala tokom pečenja. Potom šnicle posoliti, pobiberiti i uvaljati ih u brašno.

2. U tiganju sjediniti maslinovo ulje i puter, pa zagrevati dok se puter ne rastopi. Spustiti pripremljene šnicle i pržiti ih dok ne porumene. Izvaditi ih iz masnoće i ostaviti na toplom.

3. Ljubičasti luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na masnoći od mesa. Dodati šargarepu isečenu na kolutove i celer isečen na kockice, te sve zajedno propržiti. Ubaciti paradajz pelat, dodati lovorov list, origano, mlevenu papriku i začine po ukusu. Pred kraj kuvanja dodati pasirani beli luk.

4. Sipati belo vino i juneću supu, pa kuvati dok ne proključa. Potom vratiti prženo meso i nadalje kuvati dok meso ne počne da se raspada.

5. Posebno pripremiti smesu za posipanje – sjediniti rendanu koricu limuna, sitno seckani peršun i beli luk. Šnicle posuti pripremljenom mešavinom i poslužiti ih uz rižoto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category