![harmonika s povrcem](http://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2024/07/Harmonika-s-povrcem-370x280.jpg)
![kaponata](http://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2023/10/Kaponata.jpg)
Kaponata
![Favorite Favorite](http://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/heart.png)
![Loading Loading](http://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/loading.gif)
Kaponata
Priprema: 50 min.
Pečenje: 40 min.
Posno jelo
Sastojci:
* 2 srednja plava patlidžana
* 2 crvene paprike šilje
* 1 struk praziluka
* 500 g zrelog paradajza
* 2 čena belog luka
* 1 manja tikvica
* 50 g maslina bez koštica
* 2 kašičice meda
* 3 kašike jabukovog sirćeta
* malo sušene izmrvljene nane
* mešavina italijanskih začina
* tost hleb
* maslinovo ulje
* so
Priprema:
1. Patlidžan oguliti i iseći na kockice, posoliti ga, preliti s malo maslinovog ulja i posuti italijanskom mešavinom začina. Dobro izmešati, pa preručiti u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne omekša.
2. Praziluk, tikvicu i papriku očistiti i iseći na kockice, paradajz takođe iseći na kockice, beli luk ispasirati.
3. U dubljem tiganju na malo ulja kratko propržiti praziluk, dodati papriku i pržiti je dok blago ne omekša.
4. Ubaciti tikvice, te i njih kratko propržiti. Dodati paradajz, začiniti nanom, posoliti i pobiberiti. Nadalje dinstati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju.
5. Pred kraj dinstanja dodati pečeni patlidžan, med, jabukovo sirće i malo soli po ukusu. Na kraju umešati seckane masline. Smesu poslužiti na pečenom tostu.