Varivo od boranije s paradajzom
Jela od boranije
Varivo od boranije s paradajzom
Priprema: 70 min.
Posno jelo
Sastojci:
* 2 srednje glavice crnog luka
* 2 pune kašike pirea od paradajza
* 2 čena belog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 kriška korena celera
* 500 g očišćene žute boranije
* 400 g pelata paradajza
* 1 kašika seckane sveže mirođije
* 2 kašike jabukovog sirćeta
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i koren celera oguliti i takođe iseći na kockice. Beli luk ispasirati.
2. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. Dodati pasirani beli luk i pire od paradajza, te pržiti nekoliko sekundi neprekidno mešajući.
3. Ubaciti šargarepu i koren celera, pa sve zajedno pržiti nekoliko minuta. Nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi desetak minuta.
4. Dodati boraniju i nastaviti dinstanje još 15 minuta. Umešati pelat paradajza, posuti mirođijom, posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati dolivajući pomalo vode dok svi sastojci ne omekšaju, a jelo ne dobije željenu gustinu.
5. Pred kraj kuvanja umešati jabukovo sirće.