Šaran na rižotu od povrća

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Za 6 osoba
* 1 tovljeni šaran od 2,5 kg
* 1 glavica ljubičastog luka
* 1/2 struka praziluka
* 3 čena belog luka
* 2 šargarepe
* 1 paštrnak
* 300 g šampinjona
* 200 g pirinča
* 80 g suvih kajsija
* 1 l supe od povrća iz kocke
* 200 ml belog vina * mleveni biber
* ulje
* so

Priprema: 60 min.
Pečenje: 120 min.

1 Šarana s unutrašnje strane uzdužno zaseći pomoću oštrog noža. 
Potom pažljivo izvaditi utrobu. Ikru odvojiti od opne i ostaviti 
sa strane.
2 Pomoću noža krljušti polako sastrugati u suprotnom smeru od 
njihovog rasta da bi se dobila glatka površina. Gornju površinu 
šarana zaseći na više mesta.
3 Praziluk, suve kajsije, ljubičasti i beli luk iseći na kockice. 
Šargarepu i paštrnak oguliti i izrendati nakrupno, šampinjone
 iseći na listove.
4 Na malo ulja propržiti ljubičasti i beli luk a potom dodati 
šargarepu i paštrnak te sve zajedno kratko propržiti. Ubaciti 
praziluk i šampinjone, te nastaviti prženje dok sastojci ne omekšaju. 
Potom dodati pirinač i pržiti ga uz neprestano mešanje 3 minuta. 
Nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok pirinač ne omekša. 
Pred kraj dinstanja dodati suve kajsije i  začine po ukusu. 
5 Pripremljenim rižotom napuniti utrobu šarana.
6 Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju položiti šarana. 
Posebno sjediniti belo vino, 100 ml supe od povrća i 50 ml ulja 
pa 1/3 smese preliti šarana. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 
dok meso šarana ne omekša i porumeni. Tokom pečenja po potrebi
šarana prelivati ostatkom mešavine. 
7 Pred kraj pečenja, oko šarana rasporediti ostatak rižota i vratiti 
u rernu da se zapeče.

Savet: Preostalu ikru zamrznite i naknadno iskoristite za pripremu
nadeva, pljeskavica i riblje čorbe.

Bakina kujna

Mladen Sekulić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category