cokoladna lesnik torta nova
25.07.2023 Deserti

Čokoladna lešnik torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Priprema: 60 min.
Mirovanje: 6 sati
Pečenje: 2×20 min.
Mrsno jelo

Sastojci:
Za fil:
* 500 ml slatke pavlake
* 250 g čokolade za kuvanje
* 200 g lešnik krema
* 80 g pečenih mlevenih lešnika
Za kore:
* 4 jajeta
* 100 g šećera
* 100 g čokolade
* 50 g putera
* 75 ml mleka
* 150 g brašna
* 1/2 praška za pecivo
* 2 kašike pečenih mlevenih lešnika
* 200 ml mleka
Za dekoraciju:
* 1 šlag krem od čokolade
* 150 ml mleka
* 40 g čokolade za kuvanje

Priprema:
1. Za pripremu fila, slatku pavlaku zagrejati do ključanja, preliti je preko izlomljene čokolade i mešati dok se ne rastopi. Dodati lešnik krem i umutiti žicom, pa smesu ostaviti da se ohladi i stegne oko 6 sati.
2. Nakon što se smesa stegne, umutiti je mikserom, pa umešati u nju pečene lešnike.
3. Za pripremu kora, otopiti čokoladu i puter, pa sačekati da se smesa prohladi. Odvojeno umutiti žumanca sa šećerom, dodati prohlađenu smesu od čokolade i putera, te izmiksati. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo i mlevene lešnike, pa naizmenično dodavati u čokoladnu smesu mešavinu suvih sastojaka i mleko, dok se ne dobije ujednačena masa.
4. Dva okrugla kalupa prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i razliti u njih podjednaku količinu smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 min. Pečene kore ohladiti i poprečno preseći napola da bi se dobile četiri kore. Preliti ih mlekom.
5. Prvu koru vratiti u kalup i premazati je četvrtinom fila. Postupak filovanja (kora-fil) nastaviti dok se ne utroši materijal. Preostalim filom premazati celu tortu.
6. Šlag krem od čokolade umutiti sa hladnim mlekom i njime premazati tortu, ukrasiti je otopljenom čokoladom.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category