17.03.2022 Deserti

Čokoladna vanil torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 2 sata
pečenje: 50 min.
mirovanje: 60 min.

Sastojci:
Za kore:
* 250 g putera
* 200 g čokolade za kuvanje
* 250 g šećera
* 150 ml vode
* 250 g brašna
* 50 g kakaoa
* 1 prašak za pecivo
* 5 jaja
Za fil I:
* 750 ml mleka
* 3 žumanceta
* 1 puding s ukusom vanile
* 4 kašike gustina
* 200 g putera
* 200 ml slatke pavlake
Za fil II:
* 500 ml slatke pavlake
* 100 g šećera u prahu
* 300 g mlevenih pečenih lešnika
Za dekoraciju:
* 800 g roze fondan mase
* malo rojal mase

Priprema:
1. Za pripremu kore u šerpi sjediniti puter, izlomljenu čokoladu, šećer i vodu, pa zagrevati dok se sastojci ne otope. Smesu ostaviti da se prohladi pa dodati jaja i brašno pomešano s kakaom i praškom za pecivo.
2. Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smesu. Peći na 180°C oko 50-60 minuta. Ohlađeni biskvit iseći poprečno na 4 dela.
3. Za pripremu fila žumanca umutiti sa šećerom, gustinom, pudingom i malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad provri sipati u njega umućena žumanca. Kuvati dok se ne zgusne.
4. Ohlađeni krem sjediniti s omekšalim puterom i izmiksati, na kraju umešati umućeni šlag od slatke pavlake.
5. Za pripremu drugog fila, umutiti slatku pavlaku u šlag postepeno dodajući šećer. Varjačom umešati lešnike.
6. Tortu filovati na sledeći način: koru premazati trećinom prvog fila, preko njega naneti trećinu drugog fila i preklopiti drugom korom. Postupak filovanja ponoviti još dva puta i završiti četvrtom korom. Tortu prekriti fondanom i dekorisati po želji.

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category