lenja pita s jabukama
10.07.2022 Deserti

Lenja pita s jabukama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
pripreme: 30 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
Za testo:
* 250 g putera
* 2 žumanceta
* 4 kašike šećera
* 3 kašike milerama
* 450-500 g brašna
* 1/2 praška za pecivo
* prstohvat soli
Za fil:
* 1,5 kg jabuka
* 5 kašika šećera
* 2 belanceta
* malo cimeta
* 2 kašike prezli
* 2 kašike griza

Priprema:
Testo:
1. Sjediniti omekšali puter, žumanca, šeće i mileram. Dodati mešavinu brašna i praška za pecivo, pa zamesiti prhko testo.
2. Testo zamotati u prijanjajuću foliju i ostaviti da odmori pola sata u frižideru.
Fil:
1. Jabuke oljuštiti i izrendati nakrupno ali ne cediti sok. Dodati šećera po potrebi u zavisnosti od toga koliko su jabuke slatke ili kisele.
2. Belance umutiti u čvrst šam pa dodati u smesu od jabuka. Posuti kašičicom cimeta i prezlom, pa polako promešati.
Finalni postupak:
1. Odstojalo testo podeliti na dva dela. Razviti tanko jednu koru i pomoću oklagije preneti je u podmazan pleh veličine 22×39 cm.
2. Testo posuti grizom, pa naneti fil od jabuka i poravnati ga.
3. Istanjiti i drugu koru i prebaciti je preko fila od jabuka. Izbockati je viljuškom na nekoliko mesta i premazati mlekom.
4. Peći u zagrejanoj rernina na 200°C oko 30-40 minuta dok korica ne porumeni.

Svetlana Belić

Bakina peciva

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category