mlecna pletenica
19.06.2023 Deserti

Mlečna pletenica

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 90 min.
pečenje: 30 min.

Sastojci:
* 20 g svježeg kvasa
* 400 g mekog brašna
* 80 g putera
* 80 g šećera
* 2 žumanceta
* 150 ml mleka
* rendana korica limuna
Za premazivanje:
* 1 punu kašiku masti
* 2 kašike šećera u prahu
* 1 žumance
Ostali sastojci:
* 1 belance
* listići badema za posipanje

Priprema:
1. Za pripremu testa u mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna, žumanca, nadošli kvasac, preostali šećer, omekšani puter i rendanu koricu limuna. Dobro izmešati, pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Za pripremu premaza umutiti mast sa šećerom i žumancetom. Nadošlo testo podeliti na dva dela. Prvi deo istanjiti u pravougaonu koru, premazati je namazom od masti, te prekriti drugim delom istanjenog testa. Odozgo preći varjačom da se testo slepi uz fil.
4. Oklagiju nauljiti i postaviti je uzdužno po sredini testa. Bočne stranice testa iseći na trake debljine 2 cm. Trake unakrsno uplesti preko oklagije, ali ih ne stezati. Na kraju oklagiju izvući iz testa, pa oblikovanu pletenicu smotati u krug.
5. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje i ubaciti u nju pogaču. Prekriti je prozirnom folijom i ostaviti na toplom da nadođe oko 60 minuta.
6. Premazati je belancetom i posuti listićima badema. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

Ženja Aćimović

Bakini slatkiši

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category